You Plus

Fra evolusjon til revolusjon

Historien bak tidenes bestselgende elbil, Nissan LEAF, startet for flere tiår siden.

Ved utgangen av januar 2018 var det solgt over 300 000 Nissan Leaf verden over, noe som gjør Leaf til historiens bestselgende elbil som kan brukes på motorvei. Men historien bak suksessen startet for flere tiår siden, så la oss ta det fra begynnelsen av.

<1940–1960>
På begynnelsen av 1900-tallet var olje ofte et dyrt knapphetsgode. Dette gjorde elektrisitet til et interessant alternativ som ofte ble subsidiert av myndighetene. Nissans første elbiler, Tama og Tama senior EMS, skilte seg utseendemessig lite ut fra andre biler og utførte oppgaver som taxitrafikk frem til 1950-tallet.

 

<1970>
Fred, kjærlighet og megawatt. Det er lett å la seg begeistre av designet til den lille oransje konseptbilen Nissan 315X. Det var klart at bensin skulle være den dominerende drivstoffkilden i overskuelig fremtid. Men det trenger ikke å sette noen stopper for nysgjerrighet og innovasjon, som de regenerative bremsene på Nissan EV4-P allerede tidlig på 1970-tallet.

<1980>
Åttiårene ga oss Pac-Man, aerobics og store skulderputer. Men på elbilsiden begynte designet å få en mer futuristisk tilnærming. EV Guide-II og EV Resort, som ble brukt av hoteller på feriesteder, så allerede ut som de kom rett fra Jurassic Park.

 

<1990>
En elbil for presidentparader? Ja, selvfølgelig. Designet allerede i 1990 og utlånt av Nissan til bruk i spesielle arrangementer, som til transport av sumo-mestere i seiersparader og som ledebil i maratonløp.

Og en til Nordpolen-ekspedisjonen? Hvorfor ikke. Nissan Prairie Joy ble avduket på den 31. motormessen i Tokyo i 1995 og fungerte som støttekjøretøy for japanske nordpolforskere i Ny-Ålesund på Svalbard i seks feilfrie år.

<2000>
Fra MIXIM, PIVO og NIVO til lanseringen av LEAF. Det nye millenniet reduserte ikke akkurat behovet for alternative drivstoffkilder. Forskning og utvikling innenfor områder som motorer, batterier, design og materialer økte betydelig, og resultatene var imponerende.

<2010>
Under og etter det første tiåret etablerte elektrisitet seg som fremtidens drivstoff. Nissan LEAF setter standarden for vanlige elbiler og baner vei for en mer bærekraftig og fornuftig fremtid. Men heldigvis la Nissan fornuften til side av og til, og designet godbiter som sportsbilen ESFLOW og BladeGlider-prototypen. Og hvem vet, kanskje kjører vi alle en BladeGlider en gang i fremtiden?